© Rootsville.eu

De Braave Joenges (B)

tiltle: De Braave Joenges '2'
music: blues in't Brussels gezoenge
year: 2017
label: independent


info artist:
De Braave Joenges

© Rootsville 2017


Havana ien, havana twie, havana draa...dat bekt in ieder geval beter dan test 1,2. In tijden dat verschillende van onze hedendaagse muzikanten zich beginnen manifesteren in hun plaatselijk dialect zijn er uiteraard al diegene die lang ervoor baanbrekend werk hebben verricht. Zo was er in de kleinkunst Wannes Van de Velde (1937-2008) die voor eeuwig met zijn 'Aantwaarps' vereenzelvigd zal blijven, en koos 'Lange Jo Jo' voor het zingen in het Brussels dialect maar ook bij onze geliefde blues bestaat er zo een groep.

Hun naam... De Braave Joenges!!! Dei draa kiekefretters moete zelfs ni gezopen hemme oem comik te doen, nee het zingen in 'hun' nationale taal is bij hen natuurlijk aangeboren. Drei Brusseleirs die zich verenigd hebben als trio in 'De Braave Joenges' dat bestaat uit Alainke, Barry en Super Mario. Tijdens mijn omzwervingen langsheen de Vlaamse podia heb ik hen toch al een paar keer 'live' aan het werk kunnen zien maar de laatste keer is ondertussen al goed 2 jaar geleden.

Het was Marc Boullion die hen op zijn allerlaatste 'Blues Aon Daa Stoazze' wist te boeken. Toen nog met 'Boempa Guy' die sinds 2016 heeft moeten afhaken met gezondheidsproblemen en werd daardoor vervangen door Barry. Blues in dit authentiek dialect wordt steeds gesmaakt en zo werd Stevie Ray Vaughan zijn ‘Mary Had a Little Lamb’ bij deze Braave Joenges plots het ‘t Lieke van Marieke’ en daar kan je dus alleen maar vrolijk van worden. Ook nummers als 'De Raike Mense', 'Op De Vloyemét' en 'Djoum Djoum' vergt enige kennis van de blues om te kunnen volgen maar ook zonder de 'legacy' ervan kan je jezelf heerlijk opwarmen aan hun Brusselse blues. Het grappige is dat Alainke zijn naam Alain Van Brussel is en wanneer je dan nog als blues liefhebber bent geboren kan je als doorwinterde 'Ket' maar één kant op.

Hun eerste album 'For Brusseleirs Only' verscheen in 2013 en daarop stonden nummers als '’K ‘em Miseire',' E Braaf Maske', 'Stameneiboes' en 'Brussel, ge zèt ma Lééf'. Een album waarop ook de godfather van de blues een plaatsje kreeg en zo werd ook Robert Johnson in het Brussels geëerd met de 'Beire Janssens Boogie'...

Tstoe geschreive, tstoe gedrukt, dagge moet krabbe oe dat ukt en dus brachten ze op de valreep van 2017 nog een nieuw CD oep de met, en dus sjanz voor diegene die nog in hun pottemonee moeten tasten. De 'CD' voorstelling vond plaats in 'La fleur en papier doré' te Brussel (10-12-2017) maar helaas was het met een overvolle kalender onmogelijk om er aanwezig te zijn dus wordt het maar halve pret met het beluisteren van deze 'De Braave Joenges '2''.

Dees neu formoêse van 'De Braave Joenges' bestaat naast Alainke Van Brussel (gitaar en tekste) en Super Mario (valees vol mondmuzikskes) nu ook uit Barry (nen echten amerikoinse muzekant dee in Belzjik woeint) als vervanger van Boempa Guy. Op deze 'De Braave Joenges 2' vinden we 9 nummers op terug.

Opmerkelijk ook bij deze 'Braave Joenges' is dat je helemaal geen kennis moet hebben van het Brussels dialect maar je gewoon op je gevoel moet laten meedrijven op hun heerlijke melodiën. Net als bij de Kameroenees Roland Tchakounté staat 'de' blues centraal tegenover de taal waar het in gezongen wordt, alsof we alles begrepen wat JLH ons bracht ;-)

Alle teksten en muziek zijn van de hand van Alainke De Brusseleir en het kleinood werd opgenomen in de 'Low Man's Land Studio in Loeke (Laken). Met opener 'L'Amour Fou' bevinden we ons onmiddelijk in het hart van de Delta , hier voor deze 'De Braave Joenges' de Zenne. Op da plakske krijgen we ook een beetje country blues zoals met het nummer 'Mè E Stuk In Zaain Geleï'. Wil je nog meer genieten bij een optreden van dit trio kan je beter naar de merchandise gaan alvorens het optreden begint want bij het volgen van de teksten klinkt hun blues nog zoveel beter en ga je garant erna buiten mè e stuk in a geleï maar opgepast veu de flikke hé!!!

Nummers als 'Gruut Lawaait' en 'Rue Des Radis' stemmen je goedgezind alleen al bij het beluisteren van dit heerlijk dialect en zelfs voor bindteksten in het Brussels is gezorgd. Een album dat je kan beluisteren van 's merges vreug tot 's oevends loet, zoals ook het mooie 'Dikke Loerik'. Een streepje pre-war blues dan met 'Beire Pinnemouch' waarbij we ons beginnen afvragen waar de blues nu eigelijk is ontstaan of lag de Delta wel degelijk op hun historische vijfhoek ;-). Met het op rock 'n roll geïnspireerde 'Op de Fuur' konden we even niet volgen want in Alainke zenne cahier de chansons was ne kemel geslope en is de tekst van dit nummer niet afgedrukt. Afsluiten doen deze 'Braave Joenges' volledig a capella met 'De Farocrate'.

En nu maar hopen dat deze 'De Braave Joenges' op voyaache kunnen gaan met hun nue plakske ...en pei's geif dan mo beuzze. Ballekes!!!


boempa Guy

 

tracks:

01. l'Amour Fou
02. Mè e Stuk in Zaan Geleï
03. Gruut Lawaait
04. Rue Des radis
05. Ik Kan't Ni Oeïtaave
06. Dikke Loerik
07. Beire Pinnemouch
08. Op De Fuur
09. De Farocrate

musicians:

Alainke De Brusseleir: gitaren en zang
Super Mario: mondmuziekes en zang
Barry McNeese: bass

Phillipe Mobers: troumels van alle seute